Unieke methode voor onze decaf koffie zonder chemicaliën. Yes, dat lees je goed, geen schadelijke chemicaliën komen te pas, in het cafeïnevrij maken van onze koffiebonen Decaf. We hebben een natuurlijk proces gebruikt die milieuvriendelijk is en ook gezonder is voor de consument om cafeïne vrije koffie te consumeren.
Maar om bij het begin te beginnen, cafeïnevrije koffie is niet 100 % cafeïne vrij. Koffiebonen mogen volgens de Europese Unie nog maximum 0,1 cafeïne bevatten. Wat neerkomt op 2 tot 4 milligram per kopje. Om je hierbij een beeld te geven, een normaal kopje koffie bevat 75 milligram cafeïne. Je moet al heel gevoelig zijn voor cafeïne koffie om dit te voelen. Het effect op de concentratie of slaap is dus verwaarloosbaar. Geen reden om je druk te maken over het cafeïne gehalte in onze Decaf koffie.
Hoe we onze koffiebonen decafeïneren
De methode die we hiervoor gebruiken heet Co2 decafeïneren Deze methode is milieuvriendelijk en er komen geen schadelijke chemicaliën aan te pas. De bonen komen in contact met water waardoor ze gaan zwellen en de cafeïne vrijkomt. De cafeïne wordt vervolgens opgelost met hulp van koolzuur (Co2) onder zeer hoge druk en lage temperatuur. Daarna worden de bonen gedroogd waardoor de Co2 verdampt. Hierdoor ontstaan dus cafeïnevrije koffiebonen.
Decaf koffie net zo lekker als normale koffie
Het is een misverstand dat cafeïnevrije koffie (decaf koffie), minder lekker zou smaken dan gewone koffie maar niets is minder waar. Het decafeïneren beïnvloedt de smaak niet. Dat komt omdat de smaak van de koffie ontstaat, op het moment dat de koffiebonen geroosterd worden tijdens het brandproces. Tijdens dit proces worden pas de smaak en de aroma stoffen gevormd. Goed om te weten dus! Een koffie decaf kan dus net zo lekker zijn als een normaal kopje koffie.
Waarom drinken mensen cafeïnevrije koffie? Het antwoord hierop is eenvoudig, om minder tot geen cafeïne binnen te krijgen. Decaf koffie is dus bijvoorbeeld erg geschikt om later op de dag te drinken wanneer je geen ‘normale’ koffie wilt drinken. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kunnen het prettiger vinden om decaf koffiebonen te drinken. Het wordt afgeraden om zwangere vrouwen cafeïne houdende koffie te laten drinken maar cafeïne vrije koffie is dus geen probleem.
Decafeïne vrije koffie gezonder dan normale koffie? Nee in principe niet voor de normale koffie drinker (3 tot 4 koppen koffie per dag). Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne en jaren lang 4 tot meer koppen koffie per dag drinken, kunnen na een aantal jaar wel last krijgen van een lichte verhoging in bloeddruk. Mensen met een hogere bloeddruk doen er dus verstandig aan om voorzichtig te zijn met normale koffie. Voor hen is cafeïnevrije koffie dus een veiligere optie.