Een van de meest populaire koffiedrankjes is de cappuccino, waar komt hij vandaan? Cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding en komt oorspronkelijk uit Wenen. Soms wordt er cacoa of een beetje kaneel gestrooid. Volgens barista's is dit eigenlijk not done, omdat hierdoor het melkschuim minder wordt. Nee dankjewel :). Het populaire koffiedrankje bestaat uit 3 lagen, espresso, gestoomde melk en melkschuim. Zoals we al een keertje eerder vertelden wordt het in Italië alleen in de ochtend gedronken als een ontbijtdrankje, vaak samen met een cornetto (een zoet croissantje). Leuk om te weten: 'Bestel je een cappuccino in Vlaanderen, er komt vrijwel altijd een toef slagroom bovenop'.
Maar het maken van een cappuccino is niet altijd even makkelijk.
Ook al ga je buiten de deur een koffietje drinken is dit niet altijd een garantie dat de koffie lekker zal smaken. Het op schuimen van melk is helaas niet de meest eenvoudige klus. Maar niet getreurd, wat oefening baart een beter resultaat! In een van onze geplande video's gaan we jou leren hoe je de lekkerste melk kunt op schuimen. Voor nu geven we je een aantal handige tips waarmee je direct uit de voeten kunt.
Hoe kan ik thuis de lekkerste cappuccino maken?
Afhankelijk van je koffiezetapparaat zijn er verschillende mogelijkheden. De eerste tip, zorg dat de melk gekoeld is. Voor koemelk gebruik het liefst biologische volle melk. Hierdoor wordt de structuur goed stevig en vol en suiker toevoegen is vrijwel overbodig. Tips nodig voor het kiezen van de juiste melk? Lees dan: Beste melk voor je cappuccino Bekijk hier het blogartikel
Wil je weten wat de cappuccino calories zijn?
Er is nogal wat verwarring over of een cappuccino wel of geen dikmaker is. In de espresso zelf zitten vrijwel geen calorieën. Het gaat dus om de melk en de eventuele suiker die je er aan toegevoegd. Hoewel magere melk minder calorieën bevat, kun je beter volle melk gebruiken om op te schuimen. De smaak komt dan ook niet goed tot zijn recht. Het aantal calorieen zijn ongeveer 39 per kopje van 125 gram.
Tip nummer 2, zorg voor de juiste cappuccino verhouding. Gebruik koffiebonen, geschikt voor een espresso hiermee maak je de perfecte cappuccino. Je wilt namelijk koffiebonen die krachtig en vol van smaak zijn, het liefst met een milde afdronk voor het beste resultaat. Hou je van een 'stevige' koffie? Dan kun je een 'double shot' espresso bereiden. Je hebt nodig 25-30 ML aan espresso, +- 100 ML aan op geschuimde warme melk. Zet als eerste de espresso. Gebruik kopjes die voorverwarmd zijn en zorg dat de espresso een goede crema laag heeft.
Als je een automatische melk opschuimer in je koffiezet apparaat hebt, hoef je weinig te doen. Zorg dat het compartiment goed schoongemaakt is en voeg het schuim toe aan je kopje koffie. Heb je alleen koffiezet apparaat maar geen aparte melkschuimer? Een oplossing kan een melk kloppertje zijn of een automatische melkschuimer die ook verwarmt. Gebruik 100 ML melk die je van te voren warm maakt voor de kleine klopper. De automatische klopper doet dit helemaal voor je, met 1 druk op de knop ben je al klaar. Kijk voor diverse melkopschuimers eens bij Coolblue verkoopt verschillende melkopschuimers. Diverse melkopschuimers verkrijgbaar bij Coolblue .