Hoe maak je zelf coldbrew koffie?

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Dec 18, 2020
--
Leestijd 3 minuten
Heb jij al eens cold brew koffie gehad? En wil je weten hoe je dit drankje zelf kunt maken? Lees dan snel verder.
 placeholder
coldbrew koffie glas tafel

Wat je kunt verwachten van cold brew koffie

Wat is een coldbrew koffie nou eigenlijk? Als je zijn naam letterlijk vertaald vanuit het Engels dan komt het neer op koude gebrouwen koffie, en dat is ook zo'n beetje wat coldbrew coffee is. Dit koffiedrankje is overgewaaid uit Noord America, waar het een grote hit is, maar vindt zijn oorsprong in Japan. Deze staat hier bekend als 'Kyoto-style' coffee. Nog een interessant feitje, Nederlanders zouden deze zettechniek geintroduceerd hebben, toen ze koffie transporteerden uit Indonesië, om op een later moment op te warmen.

In tegenstelling tot de meer bekende koffie, de ijskoffie die eerst warm gezet wordt en daarna moet afkoelen, wordt coldbrew koud bereid. Ijskoffie wordt vaak gecombineerd met (plantaardige) melk, suiker en ijsklontjes. Cold brew word zo gedronken zonder toevoegingen.

koude koffie in tray placeholder
koude koffie in tray
klein kopje cold brew koffie jar placeholder
klein kopje cold brew koffie jar

Interessante feitjes over de coldbrew

Door zijn speciale zetmethode wordt het koffiedrankje zachter en zoeter van smaak, ook bevat ie minder zuren en dat is fijn voor je tanden. Door zijn mildere en van nature zoetere smaak hoeft er in principe (op een aantal ijsklontjes) niets te worden worden toegevoegd aan dit verfrissende drankje. Dit maakt de cold brew een gezonder koffiedrankje omdat het nauwelijks calorieën bevat omdat het toevoegen van suiker of siropen overbodig is. Dit drankje is vooral populair onder de jongere koffiedrinkers.

gouden letters op zwarte achtergrond inspiratie woorden placeholder
gouden letters op zwarte achtergrond inspiratie woorden
mensen gesprek over koffie in cafe placeholder
mensen gesprek over koffie in cafe

Zo kun jij dit lekkere koffiedrankje makkelijk zelf maken

Je hebt allereerst goede koffie nodig, de kwaliteit van de koffie staat namelijk centraal voor de smaak van het drankje. Dus op nummer 1 staat koffiebonen kopen van goede kwaliteit. Voor de coldbrew heb je gemalen koffie nodig. Dat betekent dat je of je koffiemolen moet gebruiken om de koffiebonen te malen, of je kunt koffiebonen kopen die op voorhand al gemalen zijn. Verse bonen malen zorgt altijd voor meer smaak en aroma. Je kunt het een beetje vergelijken met verse peper uit de molen of voorgemalen peper. Dan heb je een afsluitbare schone glazen pot nodig van 1 liter. Maal ongeveer 60-70 gram koffiebonen. Voeg ze toe aan de pot en vul hem met water. Gebruik het liefst gefilterd water voor optimale smaak en kwaliteit. Laat 12-24 uur in de koelkast staan en intrekken. Scheid dan de koffie van het water door een papieren filter te gebruiken. Wil je liever een sterkere koffie? Gebruik dan meer gemalen koffiebonen. Hoe fijner de maling hoe sneller de extractie tijd is. Serveer in een mooi glas en voeg er eventueel wat ijsklontjes aan toe en dan genieten maar. Voor meer inspiratie over coldbrew koffie check dit fimpje van James Hoffmanivideo placeholder Voor meer inspiratie over coldbrew koffie check dit fimpje van James Hoffman

Welke koffiebonen kan ik best kopen voor de coldbrew?

De volgende soorten zijn hiervoor het meest geschikt: Costa Rica Single Origin nootachtig van smaak fruitige afdronk , Guatemala milde koffie met noten van cacao en Uganda Single Origin Vol en krachtig . Je kunt onze koffiebonen makkelijk online bestellen en we bezorgen ze je zo snel mogelijk naar je huis.

Laat jouw reactie achter!

Vond je het leuk of interessant om ons artikel te lezen? We hopen van wel! Neem deel aan het gesprek door een reactie achter te laten op deze blog.

Jouw reactie plaatsen