Espresso, je hebt er vast vaker over gehoord, misschien is het wel je favoriete koffiedrankje. De naam is afkomstig uit Italië, waar hij vandaan komt. Zoals je misschien al weet zijn Italianen dol op koffie en wordt het de hele dag door gedronken. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat (ja echt!). Op elke hoek vind je dan ook een tentje waar je even snel een kopje achterover kunt tikken. Waarschijnlijk omdat het zoveel wordt gedronken heeft het ook een andere prijs dan in Nederland. Wij hadden gemerkt dat op veel plaatsen een goede koffie maar bijvoorbeeld 1 euro kost.
De naam is afkomstig van het Latijnse woord voor 'uitpersen'. Tijdens de bereiding wordt de gemalen koffie onder hoge druk geperst met als resultaat een geconcentreerde smaak. In Italië noemen ze dit drankje een 'caffé'. Je kunt een espresso drinken zoals hij is of er een beetje melk aan toevoegen (Espresso Macchiatto) óf hij gaat als een single shot in je cappuccino.
Het gaat om de juiste druk
Een goede espresso bestaat uit een combinatie van meerdere factoren. Zo is het belangrijk dat je espressobonen van goede kwaliteit gebruikt. Daarnaast speelt de druk van je koffiemachine een cruciale rol. De beste espresso maak je met een pistonmachine. Zorg dat de koffiebonen fijn gemalen zijn, de juiste water-temperatuur en doorlooptijd. Met een piston machine kun je de druk reguleren. Maak je koffiemachine ook altijd goed schoon na gebruik. Dit voorkomt dat gemalen koffie bijvoorbeeld gaat aankoeken, dit geldt zeer zeker ook voor de melkopschuimer. Neem na gebruik af met een schoon vochtig doekje en laat het slangetje of de stomer even naspuiten met heet water. Voor het lekkerste water en onderhoud van je koffiemachine gebruik je altijd een waterfilter. Deze haalt schadelijke stoffen uit leidingwater en ook de nodige kalk. Wil je meer weten over gefilterd water voor het perfecte kopje koffie? Kijk dan eens op onze pagina met waterfilters waterfilters in verschillende soorten in verschillende soorten. Dan lees je waarom dit kan helpen met de smaakverbetering van je kopje koffie.
Hoe herken je de perfecte espresso?
De smaak zal je al veel vertellen. Deze zit m namelijk in de extractie, dat wil zeggen de smaak en het aroma die afgegeven wordt aan het hete water. Wanneer er sprake is van onder extractie dan merk je dit aan een flauwe en overheersende zure smaak, over extractie proef je aan een te sterke, bittere smaak.
De perfecte espresso is vol van smaak, rijke body, een verfijnde rinsbittere afdronk en heeft een mooie crema laag. Een crema laag bestaat uit vetten en suikers die geperst worden uit de koffiebonen en heeft een goudbruine kleur. De koffie zelf moet een hazelnoot bruine kleur krijgen. Wil je weten welke koffiebonen het lekkerst zijn voor een goede espresso? Na het lezen van al deze informatie heb je misschien wel zin gekregen in een goed kopje koffie. Geen nood, je kunt bij ons de beste koffiebonen voor de lekkerste espresso krijgen.