Zelf maken latte macchiato recept

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Dec 18, 2020
--
Leestijd 3 minuten
Een super populair koffiedrankje die je met deze tips van de barista zelf thuis kunt maken. Lees snel verder zodat je thuis lekker kunt genieten van een latte macchiato.
 placeholder
koekje schoteltje diagonale lijn koffie

Hoe kun je zelf latte macchiato maken? Begin met allereerst met goede ingrediënten. Hiermee bedoelen we goede (plantaardige) melk en de beste koffiebonen. Reminder gebruik altijd gekoelde melk voor de vorming van melkkristallen en romig schuim. Gebruik het liefst biologische volle melk wanneer je kiest voor koemelk en bijvoorbeeld romige plantaardige melk zoals de soorten van Alpro of Oatly.

glas koffie met opgeschuimde melk op blauw schoteltje placeholder
glas koffie met opgeschuimde melk op blauw schoteltje
drie lagen koffie in dubbelwandig glas op houten dienblaadje met koekje placeholder
drie lagen koffie in dubbelwandig glas op houten dienblaadje met koekje
hand die melk schenkt op latte macchiato  placeholder
hand die melk schenkt op latte macchiato

Dus zorg dat je alles in huis hebt voor dit heerlijke koffiedrankje met warme melk. Niet alleen maar koffie en melk maar ook het juiste glas. Een hoog glas met bijvoorbeeld 35 cl inhoud. Hierdoor kun je de 3 mooie lagen van de koffie zien. Een dubbelwandig glas heeft als voordeel dat je drankje langer warm blijft en niet heet aanvoelt aan de buitenkant. Een deel van de koffiebeleving wordt namelijk bepaald door het visuele effect. Wist je dat baristas bijvoorbeeld veel aandacht besteden aan 'latte art'? De reden hiervan is omdat iets wat er visueel aantrekkelijk uitziet ook als lekkerder wordt ervaren. Nu is ook ontzettend leuk om op deze manier je koffie voor jezelf of iemand anders te maken. Het oog wilt namelijk ook wat.

Het latte macchiato recept

Een van de belangrijkste elementen voor het maken van de latte macchiato is het gebruiken van de juiste verhouding. Dit betekent in dit geval 1 deel koffie en 3 delen melk. Maak een goede espresso, je kunt zelf kiezen of je een dubbele of een enkele wilt maken afhankelijk van je voorkeur hoe sterk je je koffie wilt drinken. Kies koffiebonen uit die met name geschikt zijn voor espresso aangezien deze de basis vormt voor je latte macchiato in combinatie met melk. Schuim de melk op maar niet teveel zodat je een laagje schuim bovenop overhoudt. Giet de warme melk in een hoog glas en laat even staan. Maak de espresso in een kannetje met een klein schenktuitje. Gebruik dan deze tip onze barista: ' Til het kannetje met espreso op en giet het heel langzaam in het glas met warme melk'. Wat er gebeurt is dat de espresso als het ware door het melkschuim valt. Hierdoor worden de drie lagen goed zichtbaar en blijft het laagje schuim bovenop. Serveer eventueel met iets lekkers erbij en genieten maar.

drie vrouwen kletsen winterzonnetje placeholder
drie vrouwen kletsen winterzonnetje
bos met wandelpad in het midden placeholder
bos met wandelpad in het midden

Welke koffiebonen zijn geschikt voor de latte macchiatto? Omdat espresso de basis voor dit koffiedrankje vormt zijn in principe alle espresso koffiebonen geschikt. Dit komt omdat espresso een volle en krachtige smaak maar toch zacht in afdronk. Zeker voor een koffiedrankje met veel melk wil je wel nog goed de smaak van koffie proeven. Onze serie Italiaanse koffiebonen zijn hiervoor zeer geschikt maar denk ook aan de Royal of Costa Rica. Heb je zelf dit recept gemaakt? Laat ons weten hoe het gelukt is in onze comments!

Laat jouw reactie achter!

Vond je het leuk of interessant om ons artikel te lezen? We hopen van wel! Neem deel aan het gesprek door een reactie achter te laten op deze blog.

Jouw reactie plaatsen