De transformatie van traditionele thee
In onze blog thee tradities over de hele wereld kun je lezen waar 'bubble tea' vandaan komt, namelijk in Taiwan. In Azië behoort theedrinken tot een verheven traditie en in sommige landen is het tevens een ware skill. Zo volgen vrouwen in Japan lessen om thee te schenken en is er een heel ritueel rondom het thee drinken.
De bevolking drinkt vooral veel groene thee en witte thee. Ook wanneer je ergens een hapje gaat eten, krijg je vaak een kopje groene thee (meestal jasmijn) aangeboden van het 'huis'. Naast koffie, neemt thee een prominente plek in, in de Oosterse cultuur.
Gek van 'bubble tea' maar niet overal verkrijgbaar
Wij zijn ondertussen fan geworden van dit lekkere ice tea achtige drankje, en vinden het een fijn alternatief voor frisdrank. Let op, dit drankje is niet calorie-vrij, geniet met mate. Inmiddels kun je ook in Nederland op meerdere plekken 'Bubble tea' bestellen. Het drankje bestaat uit afgekoelde (groene) thee, met of zonder (kokos) melk, een smaakje naar keuze en tapioca balletjes (gezoet of ongezoet). De naam 'bubble tea' heeft overigens niets te maken met de balletjes die in de thee zitten. De verwijzing naar de bubbels is, doordat deze ontstaan tijdens het schudden van thee. In de grotere steden in Nederland kun je terecht voor 'bubble tea', maar lang dus niet overal. Dat vonden wij hartstikke zonde en daarom besloten we om het recept met je te delen! Bu
Hoe kun je zelf lekkere 'Bubble tea' maken?
Allereerst, verzamel je ingrediënten! Voor het maken van dit drankje kun je het beste losse thee gebruiken. Met losse thee ben je verzekerd van een vol aroma. De blaadjes krijgen dan namelijk de ruimte om hun aroma zo goed mogelijk te verspreiden. Gebruik hiervoor een theezeef of een papieren theezakje die je kunt vullen. Afhankelijk van je voorkeur kun je losse groene thee gebruiken of zwarte thee. Groene thee is wat lichter van smaak, maar heeft een beetje een bittere afdronk. Zwarte thee zoals Ceylon is ook heel geschikt voor je Bubble Tea.
Voor 1 glas heb je volgende nodig:
1 Glas groene thee of zwarte thee
gram tapioca balletjes gekookt (kan warm geserveerd worden)
250 ML (plantaardige melk)
150 gram gesneden fruit naar keuze
zoeten naar keuze met 2 theelepels agave siroop of (imker) honing
Handje vol ijsklontjes
Kook de tapioca balletjes (liever niet de rauwe variant) ongeveer zo'n vijftien minuten. De balletjes hebben zelf geen zoete smaak. Ben je een echte zoetekauw dan kun je ervoor kiezen om de balletjes als een pudding te laten weken in bijvoorbeeld fruitsiroop, voordat je ze gaat koken. Als de balletjes gekookt zijn, stop ze in een groot glas.
Laat de losse thee trekken voor ongeveer 3-4 minuten in kokend water. Giet vervolgens over de tapioca balletjes, voeg er de (koude) melk, de agave siroop en de ijsklontjes aan toe. Roer goed zodat de smaken en de ingrediënten goed kunnen mengen. Serveer met een papieren of stalen rietje en genieten maar!
Waar kan ik de juiste ingrediënten vinden?
In onze webshop kun je terecht voor de lekkerste en de beste losse thee. Voor dit drankje raden we Ceylon thee Krachtige volle thee en Groene Jasmijn thee Lekkere bloemige thee aan. In principe kun je met alle thee soorten bubble tea maken, afhankelijk van jouw voorkeur en smaak!
De voorgekookte tapioca balletjes zijn onder andere verkrijgbaar bij de toko. Kijk hier voor tapioca balletjes Zwarte tapioca balletjes klaar voor consumptie voor online bestellen.