Espresso koffie wat is dat nu eigenlijk? We weten inmiddels dat espresso een krachtig en indien goed gemaakt een lekker kopje koffie is, die zijn oorsprong vindt in Italië. Wat we ook weten is dat espresso geen koffiesoort is, maar een bereidingswijze van koffie. Wanneer er gesproken wordt over espresso koffie of espresso koffiebonen, dan wordt hier eigenlijk mee bedoeld: ' Een geschikte soort bonen om espresso mee te maken'. Handig, weten we dat ook weer! Het drankje wordt onder zeer korte en onder hoge druk bereid. Die druk is belangrijk voor het verkrijgen van de juiste smaak.



De technische feiten van een espresso op een rijtje
Wist je dat een espresso aan heel wat eisen moet voldoen om een espresso te mogen heten? Deze richtlijnen zijn vastgesteld volgens het Istituto Nazionale Espresso Italiano.
Zo moet hij gemaakt zijn van 6 of 7 gram fijngemalen koffiebonen. De extractie tijd van het water moet 30 seconden zijn en daar moet 30 milliliter water doorheen geperst worden, met de exacte temperatuur van 88 graden Celsius. Wanneer bereiding klaar is, mag de espresso niet meer dan 20 tot 30 milliliter vocht bevatten.
Volgens het Istituto Nazionale Espresso Italiano moet een espresso aan heel wat eisen voldoen om espresso te mogen heten. Een echte Italiaanse espresso moet gemaakt zijn van 6 of 7 gram fijngemalen koffiebonen. Gedurende 30 seconden moet hier 30 milliliter water doorheen geperst worden met de exacte temperatuur van 88°C. Uiteindelijk mag de espresso niet meer dan 20 tot 30 milliliter vocht bevatten.
Welke koffiedrankjes bevatten allemaal espresso?
Goed nieuws voor de liefhebbers, er bestaan namelijk ook nog andere espressosoorten. Welke soorten ken jij al? En welke is jouw favoriet? Laat het weten in een comment onderaan in de blog. We zijn er benieuwd naar jouw reactie!
Espresso doppio
Doppio is het Itialiaanse woord voor dubbel. Letterlijk vertaald betekent dat dus een dubbele espresso maar dan in één kopje.
Espresso Lungo
Wordt gemaakt door een langere doorlooptijd te hanteren. In feite wordt de espresso aangelengd met water en in een kopje geserveerd van 150 ml. Hierdoor wordt de smaak minder sterk.
Espresso macchiato
Het woord macchiato betekent gevlekt in het Italiaans, het is een espresso met een toef warme melkschuim erop.
Espresso Ristretto
Heeft dezelfde hoeveelheid koffie maar minder water! Hierdoor is hij een stuk sterker dan een 'normale' espresso.
Cortado
Heeft 30-40 ml espresso en wordt afgemaakt met hete melk!


Heb je nu ook zin gekregen in espresso koffie?
Geen nood want wij hebben de lekkerste Italiaanse koffiebonen voor het perfecte kopje koffie in onze online webshop. We selecteren alleen maar de beste bonen van de hoogste kwaliteit en altijd vers gebrand. Voor espresso koffie raden we de onze Italiaanse koffiebonen De lekkerste Italiaanse koffiebonen voor espresso! aan.