Wat is het verschil tussen een Lungo en een Americano koffie?

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Dec 08, 2020
--
Leestijd 3 minuten
Altijd willen weten wat er anders is dan een 'normaal zwart kopje koffie' wanneer je denkt aan een Americano of een Lungo? En is de smaak van beiden anders of hetzelfde? Lees snel verder.
 placeholder
kopje zwarte koffie op tafel met warme damp

Er zijn zoveel koffie namen en soorten, dat je soms niet meer weet wat je moet kiezen. Er zijn heel veel koffiesoorten die espresso als de basis hebben. Een normaal kopje zwarte koffie word vaak in de horeca geserveerd als een cafe crema. Wil jij goed voorbereid zijn op je volgende bezoek aan je favoriete koffietentje en een keer iets anders bestellen dan je reguliere cappuccino of caffe latte? Geen probleem, want in deze blog gaan we haarfijn iets meer vertellen over de koffie 'Lungo' en de 'Americano'. Ze lijken dan misschien wel op elkaar maar het verschil zit hem vooral in de zetmethode.

Allereerst waar komen deze koffiedrankjes vandaan?

Beiden komen uit Italie. Een 'Lungo' heeft een langere doorlooptijd dan een normale espresso en word dus met meer water gezet, de hoeveelheid koffie blijft echter hetzelfde. 'Lungo' betekent langere koffie, afgeleid van langere doorloop tijd maar is bereid onder dezelfde druk van een espresso. Het is een zwarte koffie zonder melk en dus minder sterk dan een espresso. Het voordeel van de espresso is dat hij voller van smaak is en zachter in afdronk dan bijvoorbeeld filterkoffie.

kopje zwarte koffie op wit schoteltje met notebook en rood notitie blaadje placeholder
kopje zwarte koffie op wit schoteltje met notebook en rood notitie blaadje
Amerikaanse vlag geschilderd op houten tafel met twee kopjes koffie placeholder
Amerikaanse vlag geschilderd op houten tafel met twee kopjes koffie
zwarte koffie in wit kopje op de hoek van een tafel placeholder
zwarte koffie in wit kopje op de hoek van een tafel

Hoe komt de Americano aan zijn naam?

Deze komt aan zijn naam toen Amerikaanse militairen die tijdens de Tweede Wereld Oorlog in Italie waren die de in hun ogen veel te sterke espresso aanlegden met water. Amerikanen raakten in die tijd zo'n beetje verslaafd aan koffie en na de oorlog nam het aantal koffiehuizen in de VS aanzienlijk toe. Het was een feit dat koffie een belangrijke rol speelde voor en na de Tweede Oorlog en de wereld veranderde. Tijdens ontmoetingen in de zogenaamde koffiehuizen was politiek een van de veel besproken onderwerpen. Een Americano wordt gezet als een espresso uit de koffiemachine waar hij terecht komt in een groter kopje. Daarna komt er heet water bovenop (niet gekookt) om hem aan te lengen. De Americano smaakt hierdoor zacht van smaak.

witte vespa scooter in schattig straatje in Italië placeholder
witte vespa scooter in schattig straatje in Italië
Roze huisjes in smalle straat in Italië met gracht placeholder
Roze huisjes in smalle straat in Italië met gracht

Welke koffiebonen zijn geschikt voor een Americano en Lungo?

In principe zijn alle koffiebonen die geschikt zijn voor espresso voor beide koffiedrankjes, denk bijvoorbeeld aan onze 'Italiaanse koffiebonen' De Italiaanse koffiebonen zijn allemaal uitermate geschikt voor espresso. . Verder is de 'Royal koffiebonen' Heerlijke koffie en perfect voor 'Americano' en 'Lungo' koffie heel erg geschikt voor zowel de Americano koffie alsook voor Lungo koffie. Onze koffiebonen ondergaan een speciaal brandproces waardoor ze vol van smaak zijn maar toch zacht in de afdronk. Dat is zeker zo fijn bij de bereiding van een espresso die toch veelal de basis vormt voor veel verschillende soorten koffiedranken. Wanneer je een bestelling plaatst in onze webshop doen we er alles aan om jouw bestelling zo snel mogelijk thuis te bezorgen. Daarnaast zijn we ook heel erg benieuwd wat je van onze koffie en of thee vindt. Laat dus je mening achter op onze website.

Laat jouw reactie achter!

Vond je het leuk of interessant om ons artikel te lezen? We hopen van wel! Neem deel aan het gesprek door een reactie achter te laten op deze blog.

Jouw reactie plaatsen