Wat is een koffie verkeerd nu eigenlijk?

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Dec 08, 2020
--
Leestijd 3 minuten
We nemen je mee op reis naar verschillende soorten koffiedrankjes. Er zijn er zoveel, en wat is wat? Deze keer de Nederlandse koffie Verkeerd. Wat is de betekenis achter deze ietwat vreemde naam? En hoe wordt hij gezet? Vind het uit in dit artikel.
 placeholder
shot van bovenaf mensen die koffie bestellen in urban koffie cafe

Koffie verkeerd een Nederlandse naam voor een koffie met melk.

In Nederland wordt veel koffie gedronken, het is een van de meest gedronken drankjes op kantoor. Koffie met melk is dan ook erg populair. Zo worden er vaak in hippe koffietentjes bijvoorbeeld een Latte Macchiato, Flat White of een cappuccino geserveerd. Eentje die een echte Nederlandse naam heeft is de koffie verkeerd. Is hij hetzelfde als een latte macchiato of toch anders?

vrouw houdt kopje vast met warme drank placeholder
vrouw houdt kopje vast met warme drank
koffie in glas en veel melk placeholder
koffie in glas en veel melk

Ten eerste veel 'koffie met melk' wordt bereid met een shot espresso als basis. In die zin zou je kunnen zeggen dat koffiedrankjes steeds meer op elkaar gaan lijken. Maar een 'koffie verkeerd' is toch net even een beetje anders. Hij wordt gemaakt met zwarte koffie (vaak filterkoffie) en de rest is (koe)melk. In tegenstelling tot de 'Latte Macchiato' komt er geen melkschuim bovenop. Je kunt er vanuit gaan dat koffie in elke plek een beetje anders bereid wordt, dat ligt vaak aan de regio en de voorkeur en of de stijl van de barista. De ene keer smaakt je koffie wat voller en wat pittiger andere keer is hij wat milder

De naam verkeerd is afgeleid van dat normaal gesproken koffie met een klein beetje 'melk' wordt gedronken en hier is het net andersom. Het gaat om een klein beetje koffie maar veel melk! Ook al is het misschien een beetje vreemd om op deze manier je koffie te drinken, wij vinden dit best een lekkere koffie. Het is ook vooral een populair drankje wat mensen graag thuis maken. Het is simpel om te bereiden en vraagt geen speciale apparatuur of skills. Het enige wat je nodig hebt is de beste koffie en wat melk.

Hoe maak ik zelf mijn beste koffie verkeerd?

Dat doe je door allereerst een van de beste koffie soorten te gebruiken, in dit geval gemalen koffiebonen. Onze soort Royal koffiebonen Met vele smaaktonen en pit toch zacht in afdronk is hier bijvoorbeeld heel erg geschikt voor. Gebruik het liefst gefilterd water. Door het water te ontdoen van kalk en andere schadelijke chemicaliën maak je het niet alleen beter voor je koffiemachine, het is ook gezonder en je kopje koffie zal er lekkerder door smaken. Zet je filterkoffie bijvoorbeeld met onze. Verwarm goede kwalitatieve (volle) melk of plantaardige melk. Je hoeft de melk niet op te schuimen alleen te verwarmen. Wanneer je een steelpannetje gebruikt, let op dat het niet gaat koken. Gebruik 1 deel koffie en vier delen melk.

filters voor koffie in vitrine Micky mouse poppetje  placeholder
filters voor koffie in vitrine Micky mouse poppetje
cafe met uitzicht op een straat tafeltjes en stoelen placeholder
cafe met uitzicht op een straat tafeltjes en stoelen

Kijk in onze webshop voor de beste koffie voor jouw koffie verkeerd. Heb je misschien na het lezen van dit artikel ook zin gekregen in een lekkere koffie verkeerd? Geen nood want je kunt bij ons terecht voor heerlijke koffiesoorten. Onze koffiebonen worden vers gebrand en op speciale ambachtelijke wijze uit onze eigen Limburgse branderij. Door ons unieke brandproces hebben onze koffie's een vol aroma maar zijn ze mild in hun afdronk. Denk bijvoorbeeld ook eens aan Costa Rica koffiebonen Een heerlijke allround koffie voor alle zetmethoden die geschikt voor dit recept.

Laat jouw reactie achter!

Vond je het leuk of interessant om ons artikel te lezen? We hopen van wel! Neem deel aan het gesprek door een reactie achter te laten op deze blog.

Jouw reactie plaatsen