Waarom je een koffie lungo zou moeten proberen

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Jan 15, 2021
--
Leestijd 3 minuten
Ga jij ook altijd voor hetzelfde vertrouwde koffiedrankje? Of probeer je ook andere koffie varianten? Lees hier alles over de koffie Lungo, die de moeite waard is om te proberen.
 placeholder
koffiebonen op zwarte marmeren achtergrond

Koffie Lungo zelf thuis maken

Bestel jij altijd hetzelfde kopje koffie als je de deur uit gaat? Of wissel je vaak van drankje? Wat ik bij mezelf herken is dat ik eigenlijk altijd voor hetzelfde soort kopje koffie ga. Meestal is dat een cappuccino en afhankelijk van de plek waar ik naar toe ga kan dat ook een Latte zijn, wel met een dubbele shot espresso. Maar er zijn zoveel koffiedrankjes te ontdekken, dus vandaar dat het ook leuk is om steeds iets nieuws te proberen. Voor mij was de koffie Lungo in ieder geval nieuw, maar mijn koffiezetapparaat kon hem wel maken. Vandaar dat we de komende tijd aandacht gaan besteden aan verschillende soorten koffiedrankjes die je of thuis kunt maken of buiten de deur kunt proberen.

In onze blog weet jij het verschil tussen lungo en americano, leggen we de verschillen uit tussen beide soorten koffies. Het woord Lungo, is Italiaans voor lang, dat te maken heeft met een langere zettijd.

Om je geheugen op te frissen, het verschil zit hem vooral in de zetmethode. Maar beide koffies bevatten meer water dan alleen een epresso. Hierdoor is de koffie minder sterk in de smaak. Voor een lungo wordt een dubbele hoeveelheid aan water gebruikt dan bij bijvoorbeeld alleen espresso. Je hebt dan ook een groter kopje nodig voor de hoeveelheid koffie. De hoeveelheid gemalen koffie blijft wel hetzelfde als bij een espresso.

Hoe kun je zelf een Lungo maken? Allereerst ligt dat ook aan de functie van je koffiezet apparaat. Zo moet er een optie zijn om meer water aan je koffie te kunnen toevoegen. Je volautmaat koffiemachine regelt dan vanzelf dat de juiste hoeveelheid water bij je koffiedrankje komt.

Doordat de koffie lungo een langere zettijd heeft is het extractie proces langer, dat betekent ietwat bitterder van smaak en meer cafeïne dan een espresso.

koffiebar met zuilen in grote open plek placeholder
koffiebar met zuilen in grote open plek
cappuccino en americano koffie op houten tafel geserveerd met koekjes placeholder
cappuccino en americano koffie op houten tafel geserveerd met koekjes

Heeft je koffiemachine geen functie voor lungo koffie, maar je wilt wel graag meer water bij je espresso? Dan kun je er ook voor kiezen om een Americano te maken. De Americano is dus niet hetzelfde als een Lungo maar ze hebben wel wat van elkaar weg. Bereid een normale espresso en voeg nog een keer dezelfde hoeveelheid aan heet water toe. Roer goed door. Door de toevoeging van het hete water is de Americano minder sterk dan de espresso, maar het beïnvloedt de smaak verder niet qua bitterheid of de hoeveelheid aan cafeïne. Wil je weten wat je echte voorkeur is, dan raden we je aan om ergens een echte Lungo koffie te bestellen en een Amercino om zelf het verschil te bepalen.

koude ijskoffie zonder melk met ijsklontjes placeholder
koude ijskoffie zonder melk met ijsklontjes
houten raam met aluminium fles als decor placeholder
houten raam met aluminium fles als decor

Welke koffiebonen kan ik het best gebruiken voor het maken van koffie Lungo? In principe kun je alle koffiebonen gebruiken die geschikt zijn voor het maken van espresso. In dit geval zijn dat de serie Italiaanse koffiebonen Geschikt voor Lungo koffie , Royal Heerlijke allrounder koffie , Costa Rica Lekker zacht en vol van smaak en onze Winterkoffie Met tonen van chocolade en kruidige koekjes .

Laat jouw reactie achter!

Vond je het leuk of interessant om ons artikel te lezen? We hopen van wel! Neem deel aan het gesprek door een reactie achter te laten op deze blog.

Jouw reactie plaatsen