Espresso koffie maken maar dan beter Heb je thuis een eigen koffiemolen? Wil je meer genieten van espresso koffie? Lees dan onze tips voor de perfecte koffie. Belangrijk voor de bereiding van espresso heb je vers gemalen koffie nodig. Uiteraard is het belangrijk dat zowel je machine als de koffiemolen goed afgesteld zijn. Probeer alleen maar de hoeveelheid bonen te gebruiken voor de koffie die je gaat bereiden. Na het malen van de koffiebonen gaat het aroma namelijk snel achteruit en dat wil je voorkomen, dat geldt dus ook voor je koffiemolen.
Eerste check:'Beb je espresso machine bonen'? Dat wil zeggen de juiste koffiebonen die geschikt zijn voor espresso. Afhankelijk van je smaak en je voorkeur,kun jouw type koffieboon uitzoeken maar check altijd of deze geschikt zijn voor espresso. Alle Italiaanse koffiebonen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het zetten van een goede espresso.
Je koffiemachine
Net zoals een geoliede fiets beter rijdt, heeft ook je koffiemachine zorg en onderhoud nodig om optimaal te presteren. Dit verlengt niet alleen zijn levensduur, maar hierdoor maakt je machine ook betere smakende koffie.
Zorg dat je je koffiemachine regelmatig schoonmaakt met onderhoudsproducten zoals een ontkalker, een reiniger en daarnaast altijd een waterfilter gebruikt. Waterfilters beschermen je koffiezetapparaat en halen daarnaast chemicalien en kalk uit het water. Goed voor jou en goed voor je koffiemachines. Op onze pagina onderhoud vind je alles voor je volautomaat koffiemachine of pistonmachine.
Voordat je je espresso gaat bereiden, laat je machine even doorlopen met heet water uit het apparaat. Zorg dat de piston / de filterhouder vrij is van losse koffie. Niet lekker als er gemalen koffie in je drankje komt.
Gebruik een kopje van de warmteplaat als die op je machine staat en zo niet kun je je kopje met warm water voorverwarmen. Beter niet om water te gebruiken dat uit de groep komt want dat is vaak te heet, en wanneer het kopje te heet is te warm om vast te houden en komt het je koffie niet ten goede. Zorg dat de binnenkant goed droog en schoon is. Heb je een warmteplaat? Gebruik dan het liefste het midden van de plaat, dit is de warmste plek.
Gebruik een fijne maling koffie voor je espresso. Ongeveer 6,5 gram koffie per kopje. Zorg dat de gemalen koffie goed verdeeld is over de filterhouder. Goede verdeling is namelijk essentieel voor de extractie. Water gaat namelijk het gemakkelijkst waar er geen weerstand is, voor optimale smaak is een goede verdeling van de koffie dus noodzakelijk.
Stamp de koffie aan met een tamper, verwijder de randen gemalen koffie. Gebruik het liefst een tamper die wat zwaarder (niet gemaakt van plastic) om de espresso koffie goed aan te drukken.
De idealle doorloop tijd van je espresso is 25-28 seconden. Vind je dit moeilijk in te schatten, gebruik dan bijvoorbeeld een timer, dat helpt. Check dan de kleur van je espresso, idealiter heeft hij een goudbruine hazelnoot achtige kleur met een mooie cremalaag. Was je koffie nog niet goed? Check dan of je koffiemolen goed hebt afgesteld en of de maling eventueel fijner of grover moet zijn.
Hulp nodig?
Heb je nog hulp nodig bij het afstellen van je koffiemolen? Kom dan gerust langs in onze fysieke winkel. Twijfel je nog welke koffiebonen het meest geschikt zijn voor jouw espresso? Neem dan gerust contact op en we hebben je graag bij het kiezen van jouw lekkerste koffiesoort.