Ik heb een tijdje met vluchtelingen gewerkt en met immigranten. Als onderdeel van mijn werk, kwam ik dan ook regelmatig thuis bij mijn studenten of cliënten (huisbezoeken). Hoewel ik zelf ook uit een multi-culturele achtergond kom (Australisch en Indonesisch), wist ik niet zo heel veel over andere samenlevingen. Zo kwam ik erachter dat in veel Islamitische culturen, het heel gebruikelijk is om je schoenen uit te doen, voordat je de woonkamer betreedt. Zo waren er ook pijnlijke momenten waarop ik besefte dat ik bijvoorbeeld 's ochtends twee verschillende sokken had aangetrokken, gelukkig kon ik op dat moment ook gewoon om mezelf lachen, mijn cursisten ook. Als ik dan op huisbezoek was, kreeg ik vaak een kopje thee aangeboden. Soms liet ik mijn cursisten thee maken in de klas waarin ze de kans kregen om iets te vertellen over hun land van herkomst en de bijbehorende thee-ceremonies.
Anders dan in Nederland
Terug naar de thee-cultuur ik kwam er dus achter, dat andere samenlevingen een hele traditie hadden gebouwd rondom het thee drinken. Wat ik bijzonder vond was dat tijdens het theedrinken, even echt tijd voor elkaar werd vrij gemaakt. Kletsen en verbinden, lachen en je zorgen even vergeten. Anders dan dat wij Nederlander vaak tijdens het werk, een bakje koffie drinken bij de koffie automaat.
Als je van zoet houdt dan moet je beslist een keer Marrokaanse Muntthee proberen. Gemaakt van verse munt of van gedroogde munt samen met losse groene thee en suiker, heel veel suiker. Deze thee word geserveerd in kleine glaasjes. Je drinkt de thee langzaam op. De theepot zelf is niet alleen mooi om naar te kijken, maar heeft een lange smalle tuit om de thee in een lange straal in te serveren. Het vraagt misschien even oefenwerk, maar de kunst is om de thee in steeds hogere stralen te serveren. Het effect is dat de thee dan lekker gaat schuimen. Heb je geen verse munt in huis? Probeer dan eens Marroc Munt met essentiële oliën. Een losse thee met een vol aroma bovendien is muntthee goed voor je spijsvertering en kan het ondersteunend werken bij een verkoudheid.
Mijn cursisten uit Syrië (en andere landen) genieten dan ook altijd volop van de thee-momenten die we tijdens de pauze hebben. Na het harde leren (ze zijn altijd super gemotiveerd) is het tijd om even te kletsen en zwarte thee te drinken, die ook hier gepaard gaat met veel suiker. Zoetigheden zoals dadels en koekjes komen te voorschijn en we proberen zoveel mogelijk Nederlands met elkaar te praten. Een van mijn cursisten, vertelt me dat Nederlanders veel bewuster omgaan met de hoeveel suiker die we consumeren, maar dat men in Syrië, houdt van zoet, zoeter, zoetst. Dat hij regelmatig naar de tandarts moet gaan, neemt hij voor lief :). Wil je ook een volle krachtige zwarte thee drinken? Probeer dan onze Ceylon of Darjeeling, beiden met een vol aroma.
Thee drinken op een hele andere manier
Sinds Addo en ik aan het reizen zijn, komen we ook regelmatig in aanmerking met 'bubble tea' of 'cream thee' als echte theeliefhebbers, willen we dan ook altijd vanalles uitproberen.
Bubbelthee is afkomstig uit Taiwan en is regelatief nog niet zo lang bekend in Nederland. Het wordt in veel Aziatische landen gedronken en is inmiddels ook overgewaaid naar Australië, Amerika en Canada. In tegenstelling tot andere thee-ceremonies, is dit een dorstlesser die vaak buiten de deur gedronken wordt. Vooral onder jongeren is dit een hip drankje. Het wordt gemaakt met een basis van thee, fruit en tapioca balletjes die dan wel of niet zoet zijn. De thee wordt geschud waardoor de bubbels ontstaan. Over het algemeen is dit een verfrissend theedrankje, waar ijsklontjes aan zijn toegevoegd. Er zijn echt heel veel verschillende smaakjes verkrijgbaar, ook de mate van zoetheid verschilt. Cream tea is een nieuwere trend, het is een koude thee met bovenop een laagje 'cream cheese', op de beker zit een aparte opening wanneer je alleen de room wilt proeven. Met een rietje drink je de rest van de thee. De eerste keer dat ik drankje wilde proberen was ik een beetje huiverig. Het klinkt namelijk een beetje raar, kaas in je thee. Maar mijn aarzeling verdween snel. Voor mij smaakt een 'cheese tea' als een fris drankje met een stukje cheesecake.
Binnenkort meer...
Houd onze blog in de gaten, binnenkort verschijnt het recept met bubble tea en cheese tea. De lekkerste thee maak je met ons uitgebreide assortiment aan groene, zwarte, Rooibos én kruidenthee. Losse thee kopen kan eenvoudig en snel in onze webshop.