Door mijn moeder kwam ik in aanmerking met het voor mij vreemde fenomeen: 'Zwarte thee met melk en suiker'. Mijn moeder kwam op haar 16e naar Nederland. Haar ouders, mijn opa en oma waren na de oorlog vertrokken naar Australië, waar zij en haar zus en broer geboren waren.
Australië heeft nog veel Engelse invloeden, vandaar thee gedronken wordt met melk én suiker. Theedrinken is iets wat door de hele dag gebeurt. Meestal wordt er momentje genomen om even met elkaar te kletsen, met een kopje thee. Mijn moeder had de gewoonte om haar kinderen kleine klusjes te laten uitvoeren, (zoals alle ouders waarschijnlijk doen). Een van die dingen was ook het maken van haar thee, die op een zeer specifieke manier bereid moest worden. Voor mij was het extra moeilijk omdat ik het vooral heel vies vond hoe zij haar thee dronk. Desondanks was ik gedrild om het perfecte kopje thee te maken, het theezakje moest de juiste zettijd hebben, de juiste hoeveelheid melk (niet teveel en niet te weinig) alsook de juiste hoeveelheid suiker. Bedenk dat ik als kind geen gemeten hoeveelheden gebruikte (alles op gevoel deed), ik regelmatig terug gestuurd werd om de thee op de 'perfecte' manier te maken. Dit klinkt heel serieus en dramatisch, maar dat was het niet. Mijn moeder is een lieve en makkelijke vrouw, maar niet wanneer het op haar thee aankomt.
Thee leuten in Engeland
Een van mijn beste vriendinnen is Brits, ze is ook een echte theeleut en een liefhebber van zwarte thee. Ze vertelde me ooit dat ze problemen had met slapen en hiervoor naar de huisarts was geweest. Voordat ze onderzocht werd, was de eerste vraag hoeveel thee ze op een dag dronk. Met een verbaasd gezicht antwoordde ze: 'Zeven koppen thee'. De dokter stuurde haar naar huis met het advies om maximaal 3 tot 4 koppen thee per dag te drinken, dan na 2 weken terug te komen. Ze volgde het advies op en kon prima slapen. Inmiddels overschrijdt ze niet meer het maximale aantal kopjes zwarte thee per dag en gaat het helemaal goed met haar. De high-tea traditie, is afkomstig uit Engeland. Wij hebben het beeld, dat elke dag om vier uur uitgebreid thee gedronken wordt met scones. Maar dit is volgens mijn vriendin niet de werkelijke realiteit. Zeker niet op kantoor, wat er wel gebeurt, is dat het personeel langskomt met een trolley en aan je vraagt hoe je je thee wilt drinken. Vervolgens nemen ze samen een pauze van ongeveer 15 minuten.
Zelf Engelse thee maken?
Wil je zelf ook een Engelse thee maken? Neem zwarte losse thee, laat hem ongeveer 2-3 minuten trekken zodat de thee goed donker is, voeg er een scheutje (half) volle melk aan toe en zoet met 1-2 klontjes suiker. Goed roeren en drinken maar! Ceylon thee leent zich hier ideaal voor! Losse thee kun je makkelijk bestellen in onze theewinkel.
In Rusland drinken de mensen op een vergelijkbare manier hun thee als in Engeland. Niet zozeer met melk, maar wel volgens de traditie van het samen komen en lekkernijen eten. De thee traditie onstond in het midden van de 19e eeuw, met als doel dat de bevolking minder alcohol zou drinken. De Russen drinken het liefst zwarte thee, met bovenop een schijfje citroen. Ook in de Russische cultuur gaat het niet zozeer om de thee, maar om het hele ritueel zelf, even je problemen en zorgen te vergeten. De hapjes die ze bij de thee eten, zijn zowel zoet als hartig. Denk aan quiche-achtige taarten met ham en champignons, chocolade en verschillende jams. Het heet: 'Thee drinken met een bite'!.
Met een smaakje
Hou je ook van zwarte thee maar dan met een smaakje? Probeer dan eens de Superoir Earl Grey. Dit is een zwarte losse thee met een vleugje bergamot olie. Een heerlijke aromatische thee met een bloemige citrus-achtige smaak. Liever wat anders? Probeer een van onze vele soorten, thee online kopen is snel en makkelijk.