Speculaas latte maken met arabica koffiebonen

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Dec 28, 2020
--
Leestijd 3 minuten
Denk je bij winterse smaken aan kaneel, zoet en chocolade achtige tonen? Lees dan snel verder want dit recept ga je beslist lekker vinden.
 placeholder
rooster met vierkante chocolade blokjes witte en melk chocolade

Wat is arabica koffie We gaan een recept met je delen, bestaande uit 100% Arabica bonen en een heerlijke winterse smaak!

Voordat we dat we verder gaan met het recept willen we je eerst een beetje vertellen over de arabica koffiebonen. De smaak van deze koffiebonen is aromatisch met zachte en zoete tonen. Veel mensen vinden de smaak vaak zoet of zuur, daarom is het een populaire soort onder de koffiedrinkers omdat hij tevens ook een verfijnde smaak heeft. De smaak van Robusta koffiebonen is steviger en krachtiger en de afdronk is wat bitterder. In veel koffiemelanges worden beiden soorten dan ook met elkaar gecombineerd. De robusta geeft dan meer kracht en pit aan de koffiemelange.

Wanneer we spreken van Single Origin, dan wil dat zeggen dat de koffiebonen afkomstig zijn uit één streek, land van herkomst zonder daarbij andere bonen toe te voegen. Onze Single Landen koffie groeit op hoger gelegen gebieden, hierdoor is het cafeïne gehalte in de bonen ook lager. Dat komt omdat de koffieplant zichzelf niet hoeft te beschermen tegen parasieten en ziektes in tegenstelling tot lager gelegen gebieden waar deze meer voorkomen. Een koffieplant maakt namelijk cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De Robusta koffieplant groeit op lager gelegen gebieden en bevat dus meer cafeïne. Weet je dat ook weer!

Winterse smaken combineren met arabica koffie Welke smaken doen jou denken aan de winter? Voor ons is dat chocolade tonen, kaneel, koekkruiden, appel en rozijnen. Zoet zacht en een beetje kruidig. Je hoeft niet altijd een zak pepernoten te verorberen of een stuk appeltaart met slagroom, om te genieten van heerlijke winterse zoete smaken. Het kan ook bescheidener met alleen een koffiedrankje. Daarom willen we dit lekkere recept met je delen en goed nieuws je kunt dit koffiedrankje thuis maken. Voordat we de bereidingswijze gaan uitleggen, kun je eerst even checken of je alle ingrediënten in huis hebt. Ben je een echte koekenbakker dan heb je misschien nog wel een potje speculaas of koekkruiden in je keukenkastje staan, zo niet deze kruiden zijn cruciaal voor de smaak van dit recept. Kijk hier voor Lekkere speculaas koekkruiden Speculaas kruiden verkrijgbaar bij AH Ten tweede heb je ook 100% arabica koffie nodig. Denk bijvoorbeeld aan onze Single Origin Landen koffie Heerlijke 100% Arabica koffiebonen uit Cuba, Costa Rica en Guatemala arabica.

achtergrond van ronde chocolade truffels placeholder
achtergrond van ronde chocolade truffels
dame met leren jas houdt latte vast en glas water op de tafel placeholder
dame met leren jas houdt latte vast en glas water op de tafel
gingerbread koekje in de vorm van een krab met oogjes op oranje schoteltje placeholder
gingerbread koekje in de vorm van een krab met oogjes op oranje schoteltje

Alle ingrediënten en benodigdheden op een rijtje We gaan zelf de speculaas siroop maken. De hoeveelheid die je nu gaat gebruiken is dus voor meerdere kopjes koffie.

Zorg dat je het volgende in huis hebt: 200 gram bruine rietsuiker (liefst biologisch) 200 ml water 2 theelepel koekkruiden 2 kopjes espresso of sterke filterkoffie 150 ml (haver) melk 1 toef (soja) slagroom

bord met gingerbread koekjes poppetjes en kransjes met witte suiker decoratie placeholder
bord met gingerbread koekjes poppetjes en kransjes met witte suiker decoratie
glas met yoghurt en kruimels speculaas op zwarte tafel placeholder
glas met yoghurt en kruimels speculaas op zwarte tafel

Zet een klein steelpannetje op het vuur. Voeg de water en de bruine suiker erbij, laat de suiker karameliseren en voeg de koekkruiden eraan toe. Laat ongeveer 10 minuten op het vuur staan totdat de siroop een beetje ingedikt is. Klop de melk op met een elektrische melkopschuimer (niet te stevig) of met de melkopschuimer van je volautomaat koffiemachine. Giet de melk in een mooi en hoog glas, laat even staan. Voeg 1 theelepel van de speculaas siroop bij de espresso en roer het geheel. Giet met een klein kannetje de inhoud van de espresso langzaam erbij. Maak de koffie af met een toef slagroom en een beetje kaneel.

Heerlijk!

Oei dat klinkt heerlijk! Ga ik zeker eens proberen!

H
Hoda 3 years ago Neem deel aan het gesprek van H
Jouw reactie plaatsen