Mensen die met liefde koffie bereiden: 'De barista'

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Dec 28, 2020
--
Leestijd 3 minuten
Tof artikel over de kunst van mooie latte art en de passie van de barista. Wist je dat er barista's zijn die ware schilderwerken maken met melk? Van 2-D tot 3-D. Waarom houdt een barista van zijn of haar beroep?
 placeholder
mensen die werken in restaurant koffie caffe in Japan

Met de beste koffie en liefde gemaakt Heb je wel eens stilgestaan hoe je kopje koffie wordt bereidt als je een drankje buiten de deur gaat halen? Ik kan me nog herinneren dat ik het heel 'normaal' vond om zo'n mooi kopje koffie te drinken, nog voordat ik zelf een pistonmachine in huis had. Toen ik zelf ging oefenen met het opschuimen van melk, begreep ik pas dat 'latte art' alles behalve vanzelfsprekend is. Het begint niet alleen met koffiebonen kopen maar ook beschikken over gekoelde melk. Veel melk om mee te oefenen. Om melk op te schuimen met de melkverwarmer vraagt wel wat oefening, veel meer dan ik dacht. Zo gebeurde het regelmatig dat de melk te heet was of de schuim niet dik genoeg.

barista schenkt koffie in cafe placeholder
barista schenkt koffie in cafe
bruine lange mok met koffie en zilveren kan in woonkamer placeholder
bruine lange mok met koffie en zilveren kan in woonkamer

Helaas heb ik zelf niet doorgezet met het oefenen van melk opschuimen maar ik was dan ook verwend met een man die een barista-cursus had gevolgd. Ook mijn nichtje Chrissy die een tijd geleden geinterviewd is, voor onze blog beaamde dat 'latte art' maken niet zo simpel is dan het lijkt. Een barista heeft vaak echt een passie voor het maken van koffie. Je kan het misschien een beetje vergelijken met een chef die een passie heeft voor koken. Zo heeft een barista met name skills in het maken van espresso's de koffiemachine, de koffiemolen, de beste koffie en uiteraard 'latte art'. Het gaat niet alleen maar om het maken van heerlijke drankjes, het is ook de band met de klanten die steeds terug komen, dromen van het openen van een eigen coffeeshop, of gewoonweg mensen te zien genieten van wat je hebt gemaakt.

Afhankelijk van hoeveel aanleg je hebt is het mogelijk om in een aantal dagdelen melk op te schuimen, het maken van 'latte art' hangt vaak ook samen met de fijne motoriek. Ben je bijvoorbeeld ook goed in tekenen en schilderen? Dan zal het maken van een 'zwaantje' je makkelijker afgaan dan iemand die een doktershandschrift heeft. Het is vooral oefenen en nog eens oefenen.

Welke barista's zijn de moeite waard om te volgen?

Wist je dat sommige professionals ware kunstwerken maken van hun bereide koffies? Dit is heel gaaf om te zien. Zo is er een vrouw in de VS die voor haar werk allerlei soorten koffies maakt. Van panda beertjes tot pony's. Check de volgende accounts maar eens op instagram #latteart en #3dlatteart.

kopje blauw aardewerk koffie met bloem latte art placeholder
kopje blauw aardewerk koffie met bloem latte art
9 latte art designs voor koffie placeholder
9 latte art designs voor koffie

Heb je zelf nog de beste koffiebonen in huis? Je bestelt heel gemakkelijk de lekkerste koffiebonen in onze webshop. Of je nu Italiaanse koffiebonen Lekker voor o.a. espresso zoekt voor de lekkerste espresso of Single Origin Koffiebonen Heerlijk voor o.a. americano voor de zachte zoete Coldbrew, het kan allemaal. Vandaag bestellen is de volgende dag verzonden.

instagram screenshot #3d latte art placeholder
instagram screenshot #3d latte art

Laat jouw reactie achter!

Vond je het leuk of interessant om ons artikel te lezen? We hopen van wel! Neem deel aan het gesprek door een reactie achter te laten op deze blog.

Jouw reactie plaatsen