Koffie drinken met Chrissy van FEE

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Sep 14, 2020
--
Leestijd 5 - 6 minuten
Koffie drinken en over koffie praten. We weten niet hoe het met jou zit, maar wij hebben altijd wel zin om een lekker kopje koffie te drinken en te kletsen over koffie. Er zijn dan ook zat leuke koffie tentjes te ontdekken in het mooie zuid Limburg. Deze keer in de spotlight FEE in Sittard. Het is de winkel van mijn nichtje Chrissy Goossens. Bij FEE kun je o.a. terecht voor duurzame design kleding én het is een super leuk plekje om een kopje koffie te drinken. Ze hebben verschillende alternatieven voor koemelk, handig voor als je vegan bent of allergisch bent voor koemelk. Ik interviewde Chrissy over haar passie voor koffie en duurzaamheid.
 placeholder
Elektrisch uithangbord Fee café winkelraam

Omdat Chrissy is een grote koffiefan is besloot ik haar te interviewen voor Corio Espresso. Ze heeft een tijdje in Australië gewoond waar ze barista skills heeft geleerd en besloot om die kennis en kunde mee te nemen naar Limburg.

Waar is het koffie verhaal begonnen?

Voordat ik begon met FEE Collective Site van FEE Collective in Sittard , werkte ik in Melbourne als barista. Hier heb ik het vak geleerd en mijn barista certificaat behaald aan de Victorian Bar School. Australiërs zijn echte ‘coffee snobs’ met hele specifieke koffie wensen, dus ik heb mijn skills hier heel snel naar een hoger niveau kunnen tillen.

Toen ik terug kwam in Nederland vond ik eerlijk gezegd geen goede koffie barretjes in Zuid Limburg. Nergens waren ze zo met koffie bezig als in Australië, dus besloot ik het zelf te doen!

Waar komt jouw passie voor koffie vandaan?

Ik vind koffie gewoon ontzettend leuk, het hele imago dat koffie heeft spreekt me aan. Lekker door de stad lopen met je soy café latté in een leuke take away beker, dat is toch gewoon leuk. Het is leuk om te leren over de verschillende soorten bonen en het brandproces. Het heeft iets exotisch, ik stel me dan grote plantages in groene tropische gebieden voor en ik vind het leuk om daarbij weg te dromen. Dat heb ik ook met thee overigens; daar kan ik ook over dagdromen hoe die exotische blends in het verre oosten tot stand komen en op markten te koop zijn. Ik ben graag onderdeel van de natuur en koffie is voor mij gewoon een heel natuurlijk product; het is een boon van een plant waar we iets geweldigs mee weten te doen. Ik ben een echte koffiedrinker en ik praat ook graag over koffie, koffie, koffie!

Poserende Chrissy Goossens en Angela in de winkel van Fee zwart wit foto placeholder
Poserende Chrissy Goossens en Angela in de winkel van Fee zwart wit foto
Fee menu roze kaart op een klembord met een kopje koffie en gebakje en een vorkje ernaast placeholder
Fee menu roze kaart op een klembord met een kopje koffie en gebakje en een vorkje ernaast

De koffie's zien er prachtig uit, was het moeilijk om koffie-art te leren?

Ik denk dat het er heel erg aan ligt hoe graag je het wilt leren en hoe leuk je het vindt om te doen, maar in feite is het een techniek die iedereen kan leren. Wel denk ik dat het helpt als je een beetje handigheid in je pols hebt. Tekenen doe ik al mijn hele leven graag, dit is ook een soort tekenen. Maar zoals ik een amateur tekenaar ben, ben ik ook een amateur barista. De echte professionals kunnen nog veel mooiere latte-arti Latte-art is het tekenen van figuren met opgestoomde melk bij het inschenken op een espresso. Het is echt super leuk om te leren en als je het zelf eens wil proberen bekijk dan deze video eens. video placeholder latte-art maken! Zelfs pony’s, zwaantjes, dubbele hartjes, ik zou willen dat ik meer tijd had om me hierop te focussen naast alle andere aspecten van FEE.

Jullie bieden alternatieven aan voor koemelk. Welke soorten gebruiken jullie en waarom?

We hebben biologische koemelk, havermelk voor barista’s van Oatly en sojamelk voor barista’s van Alpro. Met soja zijn we 7 jaar geleden al begonnen, omdat ik zelf geen zuivel eet of drink en natuurlijk ook mezelf wilde bedienen. Gelukkig is er nu ook in Nederland steeds meer aanbod voor een plantaardige lifestyle. Havermelk (Oatly) Oatly! Barista Edition bij de Albert Heijn is in Nederland nog vrij ’nieuw’ maar ik vind het wel de lekkerste optie voor in je cappuccino!

Is duurzaamheid iets wat jullie doorvoeren in jullie gehele winkel?

Yes! In 2015 hebben we de ‘eerlijk winkelen’ sticker op onze deur gekregen, waar we heel trots op zijn. We zijn heel erg bezig met sustainable fashion en in het afgelopen jaar zijn we alleen nog maar strenger geworden op onze merken collectie.

We hebben ook een magazine uitgebracht over sustainability en staan er altijd voor open om met klanten het gesprek aan te gaan over een duurzame lifestyle.

Als je niet bij FEE bent, waar ga je zelf het liefst relaxen met een kopje koffie?

In mijn vrije tijd ga ik meestal naar Maastricht of Antwerpen. Het beste koffie tentje in Maastricht is dan denk ik wel Coffee Lovers in de Dominicanenkerk, maar dat is ook omdat ik het leuk vindt om in een boekenwinkel koffie te drinken. Die plek inspireert me, daar geeft niet alleen de koffie met nieuwe energie ;)

Zelf ook proberen om een lekkere cappuccino met havermelk te maken?

Wij zijn fan van Oatly Barista omdat hij lekker opschuimt en een volle romige smaak heeft.Mocht jezelf overwegen om havermelk te proberen dan raden wij deze variant echt aan. Niet alleen de smaak is een reden om te kiezen voor deze plantaardige melk maar ook omdat het beter voor het milieu is en dierenleed bespaart. Welke koffiebonen zijn het meest geschikt voor een lekkere cappuccino? Wij raden de volgende soorten aan, onze Italiaanse koffiebonen Krachtige Italiaanse koffiebonen Aurelia, Stella, Ombra, Royal en Guatemala.

Tof dat hier alternatieven voor koemelk worden genoemd. Uitgelicht

Ik ben vegetariër en liefst zoveel mogelijk vegan. Het kan soms een uitdaging zijn om plantaardige melk lekker te laten smaken in de koffie. Ik ga deze variant van Oatly proberen, ik ben benieuwd!

F
Femke 3 years ago Neem deel aan het gesprek van F
Jouw reactie plaatsen