In onze vorige blog heb je kunnen lezen hoe je koffie het beste kunt bewaren. Koffie is een vers levensmiddel en zodra je dit beseft kun je het ook op de beste manier behandelen. Doordat het een vers product is, kan er aroma verloren gaan. Dit geldt ook voor het malen van de koffiebonen. Probeer iedere keer je koffie zo vers mogelijk te malen en de koffiemolen pas te vullen wanneer je koffie gaat bereiden. Hiermee voorkom je dat het aroma verloren gaat. Bewaar de koffiebonen op een donkere en droge plaats. Gebruik een luchtdichte verpakking.
De koffiemolen
Wat veel mensen niet weten is dat een goede koffiemolen minstens zo belangrijk is als een goede koffiemachine. Voordat je je heerlijke verse koffiebonen gaat malen is het belangrijk dat je de juiste soort koffiebonen kiest en de molen instelt op de juiste maling en gewicht. Dit kan even zoeken en uitproberen zijn. Niet alle koffiebonen kun je hetzelfde behandelen in de koffiemolen. Koffiebonen die donkerder gebrand zijn hebben een andere afstelling nodig dan koffiebonen die korter gebrand zijn. Je kunt het beste experimenteren met verschillende maten bij het malen. Koffiebonen die bijvoorbeeld op hogere gebieden verbouwd zijn vragen een andere afstelling dan koffiebonen die lager gelegen groeien. Koffiebonen kun je in verschillende ‘maten’ malen van fijn tot zeer fijn, medium en grof gemalen. Ga zelf op onderzoek uit en blijf dan bij de maat waarbij de koffie het best tot zijn recht komt.
Soorten koffiemolens
Er worden grofweg 2 typen koffiemolens verkocht. Een goedkopere en een duurdere optie. Het ligt aan jouw voorkeuren, wensen en budget voor welke type je kiest. We leggen hier beide soorten uit zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
De twee types koffiemolens Er zijn verschillende type koffiemolens. De elektrische koffiemolen is een veelgebruikte koffiemolen die bovendien niet erg duur is in aanschaf. De koffiemolen heeft metalen mesjes die koffiebonen malen tot ‘koffiepoeder’. Een van de grootste nadelen van de koffiemolen is dat hij niet altijd even grote stukjes koffie maalt. Zo kan het voorkomen dat er erg kleine deeltjes zijn en soms weer fijnere stukjes koffiepoeder. De grotere ‘stukjes koffie’ kunnen een onplezierige zurige smaak toevoegen aan de koffie. Het is niet de beste optie om te kiezen, maar wel de goedkoopste.
De “Burr” koffiemolen. Dit type koffiemolen is net zo beschikbaar als de elektrische koffiemolen. Ze hebben twee maalschijven, die je handmatig kunt instellen hoe grof je de koffie gemalen wilt hebben. Het is onmogelijk voor de koffie om te ontsnappen zonder dat de bonen gemalen worden in dezelfde gelijkmatige hoeveelheid. Hierdoor is de afstelling van de koffie consistent, iets wat onontbeerlijk is voor de bereiding van een goede espresso. Burr koffiemolens zijn geweldig voor het malen van koffie in gelijke grootte wat resulteert in heerlijke (espresso) koffie.