Hoe maak je een caffe latte?

Screen Shot 2020-08-20 at 11.35.06.jpg
-
Op Dec 07, 2020
--
Leestijd 3 minuten
Koffie met melk komt in vele verschillende soorten en maten. Niet zo gek ook, want koffie en melk is een goede combo. Deze keer hebben we het over de 'latte' en hoe jij hem zelf makkelijk kunt maken.
 placeholder
hand met 'caffe latte' plant op de achtergrond

Maar eerst wat is een 'caffe latte'? 'Caffe Latte' betekent eigenlijk gewoon koffie met melk! Lekker makkelijk te onthouden. Dit koffiedrankje bestaat uit een shot espresso gemaakt van de beste koffie, warme melk en een klein laagje melkschuim boven. Anders dan bij de cappuccino die bestaat uit een espresso en stevige melkschuim. In verhouding smaakt hij dus ook minder sterk dan een cappuccino. Dit betekent echter niet dat er minder koffie in zit!

In Nederland wordt dit koffiedrankje ook wel een 'koffie verkeerd genoemd' en Frankrijk noemen ze m een "Cafe au Lait'. Ook in de VS is de 'Latte' enorm geliefd.In Italië waar ze houden van kwalitatieve koffiebonen, drinken de mensen graag hun koffie met melk in de ochtend en thuis! Een populaire zetmethode voor thuis is bijvoorbeeld het gebruik van een Mokapot. (info blok) Het bekende merk Alessi heeft er een op de markt gebracht die zowel mooi uit ziet als ook erg functioneel is.

Hoe maak je hem makkelijk zelf?

Kies allereerst voor goede koffiebonen. Het lekkerste drankje maak je door te kiezen voor hoge kwaliteit koffiebonen. Als het even kan vers en ambachtelijk gebrand. De tweede stap is de juiste melk gebruiken. Wil je meer hierover weten? Lees dan onze blog over de beste melk voor je cappuccino. Kies het liefst biologische volle melk wanneer je kiest voor koemelk en zo niet ga dan voor een goede plantaardige optie zoals Oatly. Maar gebruik altijd gekoelde melk. De melkkristallen kunnen dan beter kristalliseren waardoor toevoeging van suiker vrijwel overbodig wordt.

taartje koffie latte art placeholder
taartje koffie latte art
koffie met hartje en schuim placeholder
koffie met hartje en schuim

Het recept voor Caffè latte is erg simpel en makkelijk te maken. Zet een volle en krachtige espresso gemaakt van de beste koffie. Je zou ook kunnen kiezen voor dubbele lungo of doppio. Dat ligt eraan hoe sterk je hem wilt laten smaken. Heb je alleen filterkoffie? Maak je koffie dan wat sterker en houd rekening met een langere zettijd. Verwarm de melk naar keuze maar laat hem niet koken. Gebruik hier voor de stomer van je koffiezetapparaat of een steelpannetje. Wanneer je meer koffie wilt gebruiken hou er dan rekening mee dat je een groter glas moet gebruiken. Als vuistregel kun je aanhouden dat de 'Latte' bestaat uit 1 deel koffie en 4 delen warme melk. Vergeet niet een beetje melkschuim apart te houden voor de topping.

Kies een mooi glas. Tja het oog wil natuurlijk ook wat en zeker bij een 'Latte' is het mooi om te zien hoe je de beste koffie met de lekkerste melk kunt serveren in een aantrekkelijk glas. Er zijn vele glazen op de markt die geschikt zijn voor mooie koffies. Wij vinden dubbelwandige glazen Bij Fonq vind je mooie glazen voor koffie erg mooi en praktisch. De koffie en de melk zijn goed zichtbaar evenals de mooie schuimlaag bovenop, door het dubbele glas blijft je koffie langer warm, maar is hij niet heet aan de buitenkant.

mint groen papieren koffiekopje placeholder
mint groen papieren koffiekopje
dubbel handig glas met 'caffe latte' placeholder
dubbel handig glas met 'caffe latte'

Laat jouw reactie achter!

Vond je het leuk of interessant om ons artikel te lezen? We hopen van wel! Neem deel aan het gesprek door een reactie achter te laten op deze blog.

Jouw reactie plaatsen